Profil

Rudy menerima latihan intensif dan pentauliahan profesional sebagai Certified Profesional Image Consultant (CPIC) dan Certified Fine Dining Consultant (CFDC). Beliau berpengalaman dan berkemahiran tinggi mengendalikan program Perundingan Imej, Protokol, Etiket Sosial, Pengurusan Khidmat Pelanggan dan Pengurusan Majlis Rasmi.

Rudy yang mempunyai kelulusan perundangan dari Fukushima, Jepun memulakan kerjaya sebagai pramugara dengan sebuah syarikat penerbangan yang terkemuka di Asia Timur. Karakter beliau yang penuh dedikasi dan ketelitian beliau yang tinggi membawa beliau ke bidang kerjaya berikutnya di Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta, Indonesia di mana beliau menerima perlantikan sebagai Diplomat.

Beliau terus mengorak langkah dalam kerjaya profesional beliau dengan menerima tanggungjawab mengetuai Jabatan Pemasaran dan Komunikasi Korporat sebuah agensi kerajaan selama lebih 10 tahun.

Sepanjang karier beliau, Rudy berpengalaman menguruskan pelbagai majlis dan acara yang berprestij tinggi serta dihadiri oleh individu kenamaan antaranya:

  • Pegawai Protokol dan Koordinator Majlis Santapan Malam Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong bersama rakyat Malaysia di Jakarta, sempena Keberangkatan Rasmi Seri Paduka Baginda Yang di- Pertuan Agong XIV ke Jakarta dan Bali, Indonesia.
  • Ketua Pegawai Protokol pengurusan ketibaan Yang Amat Berbahagia Tun Mahathir Mohamad sempena Majlis Penganugerahan Doctor Honorory Causa (Ph.D Kehormat) kepada Yang Amat Berbahagia Tun Mahathir Mohamad oleh Universitas Sebelas Maret, Kota Solo, Surakarta.
  • Pegawai Protokol penyelarasan mesyuarat dan majlis makan malam rasmi YAB Timbalan Perdana Menteri Malaysia dengan pemimpin pelajar Malaysia di Indonesia.
    Melalui pengalaman, kemahiran dan pentauliahan yang beliau perolehi, Rudy kini aktif diundang mengendalikan program di pelbagai jabatan kerajaan dan korporat seperti Kementerian Kesihatan, Kementerian Perpaduan Kebudayan Kesenian dan Warisan, Kementerian Pelajaran, Jabatan Perkhidmatan Awam, Jabatan Kebajikan Masyarakat, Perpustakaan Malaysia dan lain-lain agensi kerajaan pusat dan badan berkanun.

Selain itu, Rudy turut melaksanakan pelbagai kursus imej, etiket dan protokol di syarikat korporat seperti Maybank Etiqa Bhd., PASDEC Holdings dan sebagainya. Kelebihan beliau mengendalikan program dengan teknik yang interaktif dan menggalakkan penglibatan peserta menjadi antara faktor beliau kerap diundang sebagai trainer atau penceramah.

Beliau yang fasih bertutur dalam bahasa Melayu, Inggeris, Jepun dan Jawa, juga pernah diundang berkongsi topik berkaitan penampilan lelaki secara bersiri di Radio Nasional FM.